Projekt Vodna šola:

Vodna šola je celoletni in medpredmetno povezovalni evropski Erasmus+projekt, ki je posvečen vodi.

Projekt Vodna šola izhaja iz dveh ključnih vidikov:
– Pozitivno vpliva na zdravje otrok, ker deluje proti debelosti, proti kariesu in izboljša kognitivne sposobnosti.
– Pozitivno vpliva na okolje, ker se z uporabo stekleničke znatno zmanjša poraba plastenk.

Primarni namen projekta je, da učitelji učence spodbujamo k navadi pitja vode iz pipe, ki je v Sloveniji zelo dobre kakovosti, oz. k pitju nesladkanega čaja. Če otroci pridobijo to navado, se bodo sčasoma namesto s sladkimi pijačami odžejali z navadno vodo. S tem pripomoremo k boljši hidraciji in k preprečevanju prekomerne telesne teže že v otroštvu, ki je v zadnjem letu tudi pri nas narasla. Ste vedeli, da kar 40% sladkorja otroci zaužijejo s sladkimi pijačami? S pitjem vode in nesladkanih čajev ta delež odpade.

V Vodni šoli učenci in učitelji pijejo svežo vodo iz pipe, kar ima pozitivne učinke tako na zdravje kot tudi na učno sposobnost. Že majhno pomanjkanje vode lahko zmanjša kognitivne funkcije.

Pitje vode iz pipe ima pozitivne učinke tudi na okolje. Z manjšo uporabo vod iz plastenk pripomoremo k čistejšemu okolju. Če upoštevamo še ekonomsko plat, je pitje vode iz pipe znatno cenejše.

Med šolskim letom bomo na šoli izvajali različne aktivnosti, kjer bomo vodo obravnavali celostno: kot vir zdravja in dobrega počutja, pomen vode za kraj ter kot navdih za umetniške stvaritve.

V projektu Vodna šola bomo sledili dvema glavnima ciljema:
–  ozaveščanju o pomenu pitja vode na zdravje
–  in ozaveščanju o ohranjanju čiste vode za naš planet.

V projektu sodelujejo vsi učenci, delavci šole, starši in lokalna skupnost.

Dostopnost
//