Skoči na glavno vsebino

Končno, boste rekli mnogi od vas, drage bralke in bralci, je napočil težko pričakovani 17. september, dan ko se začenja nova sezona bralne značke. Letošnja je že 53 po vrsti. 17. september je tudi obletnica rojstva in smrti našega pisatelja Franceta Bevka.

S prvim tekmovanjem za bralno značko, takrat se je imenovala Prežihova, so pred 53 leti začeli na Koroškem. Osnovala sta jo znani pisatelj in takrat ravnatelj osnovne šole na Prevaljah, Leopold Suhodolčan, ter profesor na tej šoli Stanko Kotnik. Pripravili so jo na območju 4 občin in prve bralne značke je uspelo osvojiti 119 učencem.

In zakaj radi berejo naši učenci?
devetošolec Luka: »Knjiga je večna. Je nekaj, kjer najdemo odgovor na vse.«
osmošolka Gaja: »Že od nekdaj rada berem, saj takrat odpotujem v svoj svet.«
sedmošolka Zala: »Berem zato, da pobegnem v drug svet, poln vil in čudes, se skrijem pred vsem.«
sedmošolka Nuša: »Brez knjige nimam kaj početi!«
osmošolka Sara: »Vsako leto za bralno značko tekmujem in si duha razveseljujem.«

53. sezono bralne značke naj pospremijo besede predsednice društva Bralna značka dr. Dragice Haramija:
“Tisti, ki se ga knjiga res dotakne, nikoli ne bo pozabil na občutke veselja, premišljevanja, razumevanja, sprejemanja prebranega. In že otrok ve, da s knjigo nikoli nismo osamljeni, kajti svetovi, realni ali izmišljeni, v katere vstopamo, kadar odpremo platnice, so čudoviti. Knjige so most do spoznavanja drugih in drugačnih ljudi, pa tudi do vseh znanstvenih disciplin, so torej most do znanja. Bralec bo vedno znal poiskati prave in pravilne odgovore, ker se v branju skriva čarovnija razumevanja vsega.”

Dostopnost
//