V torek, 22. aprila, ob Svetovnem dnevu Zemlje, so v dopoldanskem času za učence potekale delavnice, kjer so spoznavali
- okus vode z dodatki različnih zelišč,
- regratov sirup,
- model živalske in rastlinske celice,
- žive organizme iz kapljice mlake pod mikroskopom,
- potek destilacije,
- pregovore in misli o vodi,
- zgodbe o Zoji in trajnostnem načinu razmišljanja glede vode, hrane in oblačil
- kaj se meša z vodo,
- kateri materiali plavajo in kateri potonejo,
- kaj in kam z odpadnim tekstilom,
- kaj so izumili naši FLLjevci za potapljanje gibalno ovirane osebe.
V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja so spoznavali nevarnosti energijskih pijač. S pomočjo TANITE TEHTNICE so devetošolci in tudi starši imeli možnost spoznavati svojo telesno sestavo (merjenje vode, maščob in mišična mase v telesu posameznika).
Nekateri razredi so imeli organiziran tehniški dan, ki je bil vodno obarvan, saj so izdelovali ladjico (1.razred) in vodno kolo (4. razred).
S šolskim ŽAKLOM okusnih DOBROT pa smo želeli učencem in staršem predstaviti namaze iz naše kuhinje (namaz z bučnimi ali sončničnimi semeni) ter lokalne dobavitelje s katerimi sodelujemo pri dobavi živil za šolsko kuhinjo.
Dogodka so se udeležili
- Pekarna Mozaik dobrot (kruh in pekovsko pecivo),
- Marjana Sofija Lopan (eko testenine, eko redeča pesa),
- Pekarna Deveta vas (eko kruh in eko pecivo),
- Eko kmetija Vege&dobro (eko namazi),
- Zeliščni vrt Majnika (eko čaj, eko zeliščna sol).
Nekateri dobavitelji se stojnice niso udeležili s svojo prisotnostjo so pa donirali svoje izdelke, da so jih obiskovalci lahko poskusili:
- Kmetija Preložnik (domači kruh)
- Podjetje Amafood (granola)
- Branko Juhart (jabolka izbrane kakovosti)
Najlepša hvala vsem, učencem, staršem in tudi lokalnim dobaviteljem, da ste nas obiskali.