Skoči na glavno vsebino

V naslednjem tednu obeležujemo 2 državna praznika – v petek, 31. oktobra dan reformacije in v soboto, 1. novembra dan spomine na mrtve.

Dan reformacije praznujemo v spomin na 31. oktober leta 1517, ko je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu pribil liste s 95 tezami, v katerih je zahteval prenovo cerkve.

Reformacija, ki je sledila, je privedla do razkola v cerkvi. Luthrova zahteva, da naj vsak vernik sam bere Sveto pismo v maternem jeziku, je na območju današnje Slovenije pomembno vplivala na razvoj književnosti. S Primožem Trubarjem, očetom slovenskega knjižnega jezika, smo Slovenci leta 1550 dobili prvi tiskani knjigi v slovenskem jeziku Katekizem in Abecednik. Pomembno vlogo je odigral tudi Adam Bohorič s svojo slovnico Zimske urice, Jurij Dalmatin pa je v slovenščino prevedel Sveto pismo.

Od leta 1992 je 31. oktober državni praznik, saj je reformacija močno prispevala h kulturnemu razvoju Slovencev. Poleg vsega je prinesla tudi prvo omembo pojma Slovenec. Bila je versko, kulturno in politično gibanje.

Kot zanimivost, ta dan je dela prost dan le še v petih nemških zveznih deželah in v Čilu.

Konec tedna bomo prižigali svečke v spomin na mrtve, ki smo jih imeli radi. Vsi sveti so nacionalni praznik v več državah. V Sloveniji je 1. november uradni praznik od leta 1991 in se imenuje dan spomina na mrtve. V času nekdanje Jugoslavije se je praznik imenoval dan mrtvih, 1. november pa je pri nas dela prost dan že od leta 1929, še iz časa Kraljevine Jugoslavije.

Dostopnost
//