Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 21. aprila, smo lahko ponovno končno v živo izvedli našo največjo šolsko prireditev, Žur pod goro. Vsi učenci šole so skozi umetnost pod vodstvom Mihe Slapnika predstavili svoj pogled na svet, na življenje in na dogodke, ki so nas zaznamovali v letih pandemije.

Prvič smo v živo predstavili tudi novo šolsko himno, pod katero se podpisuje učiteljica glasbene umetnosti Sanja Poljšak Pesan. Slišal se je vesel in ponosen glas učencev Osnovne šole Pod goro, Osnovne šole V parku in Osnovne šole Špitalič.

Na Žuru je staršem in drugim obiskovalcem spregovorila gospa ravnateljica Darja Ravnik, ki je prepričana, da nas takšni dogodki povezujejo in dajejo občutek pripadnosti.
Med drugim je povedala: »V teh dveh letih smo se veliko naučili in se tudi spremenili. Ta čas je pustil posledice tudi na naših učencih. Učitelji opažamo težave v komunikaciji, več spletnega nasilja, manj volje do učenja … Od nas odraslih je odvisno, kakšno pot bomo pokazali naši mladini. Ali se bomo neprestano spominjali preteklega obdobja, težkih trenutkov in krivic, ki smo jih doživljali, ali pa jim bomo pokazali, kako se da znova zaživeti, zadihati s polnimi pljuči, graditi in ustvarjati prihodnost. Od tukaj naprej.
Preteklosti ne moremo spremeniti, razmišljati, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, na katero nimamo vpliva, pa povzroči, da zbledi ta trenutek. Tukaj in zdaj, ki ga edinega lahko spremenimo, nanj vplivamo, predvsem s svojim odzivom.
Zato smo našim učencem letos ponudili drugačno izkušnjo. Želeli smo, da stopijo izven svojih okvirjev, da doživijo drugačno izkušnjo učenja, ki ni direktno vezana na učno snov, pa vendar se čuti znanje, ki so ga pridobili pri pouku. K sodelovanju smo povabili bivšega učenca Miho Slapnika, ki je že nekajkrat z mladimi na oder postavil gledališke igre. Skupaj so iskali ideje in izražali svoje mnenje. Pogovarjali so se o vplivu pandemije na njihovo življenje in skozi umetnost izrazili svoje občutke in poglede na svet. Želeli smo slišati njihov glas.
V procesu nastajanja so urili spomin, retoriko in gibalne spretnosti, danes, tukaj pred vami, pa pridobivali samozavest in dobili izkušnjo nastopati pred velikim občinstvom, kar verjemite, ni enostavno. Pri tem so jih podpirali, spodbujali in z njimi vadili učiteljice in učitelji, za kar se jim iz srca zahvaljujem. Miha Slapnik pa je vse skupaj oblikoval v dogodek, ki nam bo vsem ostal v spominu. Miha hvala. Čestitam predsednici šolske skupnosti Danaji Bajda za uvodni govor, učencem za odličen nastop, Vam, dragi starši, pa se zahvaljujem za obisk in pozitiven odnos, ki ste nam ga izkazovali v preteklosti.«

Dostopnost
//