Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši!

Zaključujejo se zimske počitnice, tako da se v ponedeljek vaši otroci vračajo v šolske klopi, kar pomeni, da se boste ta konec tedna pripravljali na začetek rednega pouka. V teh dneh lahko po medijih spremljate dogajanje glede novega korona virusa, da pa ne bo prevelike zmede, vam želim posredovati nekaj informacij. Prosim, da jih v miru preberete, se z otroki pogovorite, predvsem pa ravnate v skladu z zapisanim.

Ministrstvo za zdravje RS ugotavlja, da je glede na izbruhe okužb možnost pojava novega korona virusa v Sloveniji velika. V zvezi z njim je še veliko neznank, zato je prav, da vsi redno spremljamo obvestila Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zunanjega ministrstva ter upoštevamo preventivne ukrepe.

Od vseh nas se pričakuje odgovorno in preventivno ravnanje, tako doma kot tudi v šoli.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe, ki jih priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja in kihanja (kašljamo in kihamo v robček ali rokav).
  • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo (vsaj 1 minuto). V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi.
  • Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Šola je v sodelovanju s pristojnim Ministrstvom na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejela ukrepe za zmanjševanje širjenja različnih okužb. Z njimi bomo seznanili vse zaposlene v šoli ter učence.

Za uspešno preprečevanje pojava in širjenja okužb je nujno potrebna tudi Vaša pomoč. Prosimo, da vse preventivne ukrepe izvajate oz. izvajamo brez panike.

V primeru spremenjenih razmer glede pojava okužb se bodo ukrepi temu prilagodili. O novostih vas bomo sproti obveščali.

Pri tem nam lahko pomagate tako, da sami naredite nekaj stvari:

  • Naučite svoje otroke, da si pogosto in pravilno umivajo roke z milom in vodo.
  • Naučite svoje otroke, da se z rokami ne dotikajo nosu, oči, ust.
  • Otroci se naj naučijo kašljati in kihati v robček ali zgornji del rokava, če nimajo robčka pri roki.
  • Nujno naučite svoje otroke, da si po kašljanju in kihanju pravilno umijejo roke.
  • Ne pošiljajte bolnega otroka v šolo. Bolan otrok ne sme v kolektiv! Če bo otrok zbolel v šoli, vas bomo obvestili, da pridite ponj in ga odpeljite domov.
  • Poskrbite, da bo otrok ostal doma do ozdravitve.

V kolikor ste bili v času šolskih počitnic na območju izbruha korona virusa, je nujno, da pred prihodom v šolo po telefonu kontaktirate svojega osebnega zdravnika, ki vam bo podal nadaljnja navodila.

Verjamem, da vam bodo poslana navodila in informacije pomagale, da boste umirjeno pojasnili svojim otrokom, kako pomembna je v taki situaciji skrb za higieno in jih nato pozorno spremljali, da se vseh navodil zelo natančno držijo.

Nikakor ne pozabite, da si otroci v torbico dajo papirnate robčke in jih imajo pri sebi za vsak slučaj.

Vir informacij: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019.

ravnateljica, Darja Ravnik

 

 

 

 

 

Dostopnost
//