Skoči na glavno vsebino

Govor gospe ravnateljice

Danes, ko obeležujemo slovenski kulturni praznik, se poklonimo ustvarjalcu slovenske himne Francetu Prešernu in drugim umetnikom.

Umetniki so tisti, ki nam v svojih delih razkrivajo svoja čustva, misli in prepričanja. Umetnost je od nekdaj navdihovala ljudi, jim privzgajala narodno zavest in opozarjala na krivice v družbi. Umetnost je velikokrat razburjala in ustvarjala konflikte, kajti le konflikt lahko pripelje do spremembe. Umetnost je bila mnogokrat zatirana. Prešernova Zdravljica je bila cenzurirana, Primož Trubar je bil izgnan,  Ivan Cankar je zaradi narodne zavesti in izražanja svojih misli pristal v zaporu. Knjiga je širila obzorja in spreminjala mišljenje in zato večkrat končala v plamenih. Umetnost dela premike v posamezniku in v družbi. Umetnost nas spremlja od prve pesmi, ki nam jo je zapela mama ob zibki. Pa vendar slišim: »Eh, glasba, likovna umetnost. Brez veze. Spisi pri slovenščini. Le zakaj.« Po drugi strani pa prepevamo popevke, hodimo na koncerte, gledališke igre,  plese, v stanovanju obesimo sliko … Brez umetnosti bi preživeli, ampak ali bi resnično živeli?
Zato je prav, da cenimo ljudi, ki imajo sposobnost razgaliti svojo dušo, misli, prepričanja in jih zapišejo na papir, postavijo na oder in se s tem izpostavijo.

Bodimo hvaležni, da imamo Slovenci toliko umetnikov, ki našo kulturo držijo na visokem nivoju. Brez njih se ne bi ohranil naš jezik, naša pesem in ples, torej naša  kultura. Bodimo ponosni, da smo Slovenci, da živimo v majhni prelepi deželi, ki ima osem narečnih skupin in več kot štirideset narečij. Naš jezik ima dvojino. Obdržal se je stoletja in s tem se je obdržal naš narod. Prešeren nas v himni opominja na  vrednote, kot so hrepenenje,  spoštovanje, prijateljstvo in dobrota.

Vredno je prebrati pisano besedo, si pogledati balet ali gledališko igro, poslušati koncert. S tem si širimo obzorje, hranimo dušo in živimo.

Čestitam vsem mladim umetnikom, ki bodo danes stali na odru, zahvaljujem se učiteljicama Editi Drozg za scenarij in režijo in učiteljici Sanji Poljšak Pesan za glasbene točke ter vsem, ki so kakorkoli pomagali, da smo lahko deležni tega kulturnega dogodka.

GALERIJA

Dostopnost
//