Skoči na glavno vsebino

16. novembra je na OŠ Komen potekal 2. državni turnir v debati za osnovne šole. Našo šolo so pod mentorskim vodstvom učiteljice Nele Bejat Krajnc zastopale osmošolke Ema Marguč, Anja Košič, Tamaja Buh in sedmošolci Danaja Bajda, Ula Brumec in Leon Bobik.
Ekipa osmošolk je dosegla odlično 2. mesto v svoji kategoriji, ekipa sedmošolcev pa 3. mesto.
Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo za dosežene rezultate!


Osmošolke, dve od njih sta komaj začeli z debato, so bile 2. v skupini tistih, ki debatirajo prvo leto in kar 8. od 25 ekip. Sedmošolci so bili 3. od 11 začetniških ekip in 10. od petindvajsetih.
Ema Marguč je bila 3. govorka od začetnikov ter 14. od vseh 75 tekmovalcev. Sedmošolka Danaja Bajda je dosegla 7. mesto med začetniki in 21. od 75 tekmovalcev.


Nela Bejat Krajnc je ob tem povedala, da je debata eden najboljših načinov razvijanja kritičnega mišljenja. »Med pripravo na debato se učenci seznanjajo z aktualnimi temami, za katere pogosto ni prostora v učnih načrtih. Ko raziskujejo določeno tematiko, se morajo o njej celostno pozanimati, poiskati razloge za in proti. Tako se naučijo oblikovati in ovrednotiti argumente ter zavzeti stališče. Debata spodbuja timsko delo, saj je za uspešno debato sodelovanje nujno.«
Mentorica je razložila tudi, da pri omembi besede debata večina pomisli na prepiranje in prepričevanje, vendar pa ima »debata predvsem izobraževalni namen, saj med pripravo na debatna soočanja učenci poglobljeno raziskujejo različne družbene probleme in iščejo rešitve za njih. Ob vseh aktivnostih učenci razvijajo veščine javnega nastopanja, aktivnega poslušanja, timskega dela in sprejemanja različnih mnenj.«

Dostopnost
//